Alternative rentefri lån

Rentefrie lån forbindes typisk ikke med lån, som er mulige at tage i banker. Denne form for lån ses oftest i forretninger og butikker. Her en muligheden for at købe et produkt uden renter. Det er ikke selve butikken, der står bag et sådan lån, men en samarbejdsvirksomhed i form af et finansieringsselskab. Et sådan lån kan altså siges at være en forbrugslån, da produkter i en butik bliver brugt til forbrug.

Dette er en den eneste type af rentefri lån, der eksisterer – speciallån er også en mulighed. Dette forbindes typisk med tilbud fra staten eller kommunen. Dette kan eksempelvis være et SU-lån, hvor dette lån vil være tilgængeligt rentefrit i f.eks. to år.

Rentefri lån eller gratis lån er også en mulighed på tværs af familien. Når disse lån forekommer, er der visse regler, som skal overholdes. Der er blandt andet et maksimal beløb, der kan lånes, samt der er bestemte regler i forhold til tilbagebetalingen. Denne type af familielån vil blive beskrevet mere detaljeret senere i denne tekst.

Mulighed for rentefrit lån hos familien

Som beskrevet tidligere er det en mulighed at foretage et rentefrit lån hos et familiemedlem. Det kræver selvfølgelig, at en fra familien er villig til at hjælpe med dette rentefrie lån. Ved denne type lån i familien er der dog særlige indfrielsesvilkår, der skal holdes øje med. Følgende punkter skal være overholdt før der oprettes et sådan lån i familien:

  1. Det er et krav, at det er et reelt gældsforhold.
  2. Inden lånet foretages, skal der oprettes og underskrives et gældsbrev.
  3. Gældsbrevet skal indeholde, at hele restgælden kan blive krævet med kort varsel. Denne korte varsel kunne eksempelvis lyde på 14 dage.

Dette rentefrie familielån kan benyttes af alle, så længe de ovenstående kriterier bliver overholdt. Der er ingen krav om, at det skal være den nærmeste familie. Betegnelsen “familielån” er i sig selv forholdsvis misvisende, da betegnelsen i virkeligheden er et fordringsbeløb. Heldigvis foregår disse lån langt oftest fra forældre til børn/børnebørn eller imellem søskende – altså den nærmeste familie.

Hvis dette rentefrie lån foregår mellem børn eller børnebørn, må forældrene ikke formulere gældsbrevet sådan, at forældrene forpligter sig til at give børnene/børnebørnene afgiftsfrie pengegaver i en årrække. Skulle der forekomme en direkte sammenhæng mellem det rentefrie lån og disse pengegaver, vil der udløses en gaveafgift på 15% af det fulde beløb. Denne gaveafgift vil blive udløst, eftersom der i en sådan situation allerede er blevet afgivet en gave på hele beløbet.

Denne gaveafgift kan dog undgås, hvis de to ting bliver oprettet hver for sig. Lånet skal altså ikke have en direkte forbindelse til de årlige afgiftsfrie gaver. På denne måde slipper man for at betale de 15% i gaveafgift. Det kan derimod aftales, at låntageren skal afdrage f.eks. 50.000 kroner pr. år i en periode.Alternativer til rentefrie lån

Religiøse rentefrie lån

Der er også en type rentefri lån, som er baseret og skabt til særlige religiøse forhold. Denne type lån er et mere alternativt lån, sammenlignet med de ovenstående. Disse lån bliver kaldt “sharialån” og tilbydes til muslimer. Denne type er lån er opstået fordi, at den muslimske sharia-lov ikke tillader muslimer at låne penge, hvorpå der skal betales renter på det lånte beløb. I den muslimske religion er det heller ikke tilladt, at sætte deres penge i alle typer af virksomheder. Muslimer må eksempelvis ikke have penge stående i virksomheder indenfor alkoholproduktion eller spillevirksomheder, så som kasinoer.

Hvis du ønsker at stifte et lån, bør du altid sammenligne de forskellige lån på markedet. Læs denne guide, hvis du vil være sikker på at den sammenligning du finder er den rette, kan du læse mere om sammenligninger af forbrugslån her.

Læg en Kommentar